De buiten situatie

Vandaag is het prima weer om in de tuin te ontbijten. Ik mag van geluk spreken dat ik in Amsterdam een tuintje heb met een ‘sweet spot’ in de zon. Op dagen als deze word ik vanzelf vroeg wakker, klaar om mijn training te doen. Meestal begin ik met een korte zittende Qigong oefening waarin ik verschillende delen van mijn lichaam mentaal langsloop. Daarna doe ik een ik serie van stretch en rek oefeningen uit het ‘dao yin yang sheng gong’ systeem.  Dat buiten trainen heeft toch echt wel zijn voordelen ten opzichte van binnen trainen en daar gaat dit stukje blog over.

Tijdens de les in het park zei een van mijn leerlingen dat hij het moeilijk vond om zich te concentreren vanwege de hoeveelheid indrukken die op hem af kwamen. Dat heb ik vroeger ook zo ervaren en het deed me denken aan een uitspraak van mijn eerste leerlaar.

Die man zei altijd: ‘Ruud, let op voor de boze ogen als je buiten traint’. Zelf heb ik inmiddels de negatieve connotatie weggelaten maar ben ik me wel bewust van mijn omgeving zonder dat ik ze veroordeel. Het is net dat stukje bewustzijn, dat je niet alleen op de planeet bent, dat meerwaarde heeft om te ervaren. Ik kan thuis de grootste boeddha zijn, zittende op mijn zelfgemaakte meditatie bankje met meditatie kussen gevuld met kokos schilfers…maar ben ik dat ook als ik buiten train? De buiten situatie brengt nieuwe uitdagingen die verschillen van de binnen situatie. Beiden hebben hun nut.


Tijd en ruimte:

Ik ben het ‘tai ji symbool’ (Yin en Yang) meer en meer als een soort ideale concept voorstelling van tijd en ruimte beginnen bekijken. Tijd en ruimte zijn heel anders in de buiten situatie. Je geest of mentale capaciteit kan opeens een grote ruimte innemen. Geluiden, geuren, kleuren en natuurlijk je visuele vermogen helpen daarbij. Het geluid van een vogel in real time is altijd superieur aan zijn digitale versie, hoe hi-tec je surround sound set in de woonkamer dan ook mag zijn. De combinatie van visueel, auditief en olfactorische input tegelijkertijd is niet te vergelijken met een training in je huis. Die extra ruimte die je kan innemen helpt je zintuigen te openen. Deze extra input kan overweldigend zijn en daarom ook begrijpelijk dat je in begin zoveel mogelijk op een rustige plek wil trainen. Om je open te stellen moet je eerst je eigen grenzen weten te bewaken.

Ik bekijk dit openen vanuit mijn ervaring in Qigong op een heel breed niveau. Niet alleen oren, neus, mond, enz maar ook het brein, de gewrichten, de meridianen en alle plekken waar ruimte kan gemaakt worden in het lichaam. Het is net als water dat alle lege ruimte in een pot met zand kan opvullen.  Die ruimte is er reeds en door onze geest en lichaam af te stellen gaan we ze ten volle benutten. De buitenruimte kan je daarbij helpen. Die kan je helpen je geest verder te laten reizen in je lichaam en daarbuiten.

Uit je bubbel:

Qigong buiten trainen is de balans ten opzichte van het vele binnen zitten en mentale werk dat we doen. Buiten trainen is even weg gaan uit die kleine ruimte. Uit die kleine cocon die je rond jezelf gemaakt hebt. Zelfs al werk je in en grote kantoor tuin dan nog plaats je jezelf in een kleine bubbel. Wie ervaart niet dat de tijd vooruit vliegt als hij werkt? Of dat je helemaal niet gemerkt hebt dat je collega die naast je zit is weggegaan.

We trekken ons terug in een heel specifiek mentaal proces. Dat doen we niet alleen op werk maar thuis zetten we die trend ook door. Op de bank, als we series kijken of gamen, kruipen we mentaal ook weer in die bubbel. Net daarom is een simpele buitenwandeling zo belangrijk.

Qigong is een training die vooral gaat over bewustwording. Je bent je er dus ook bewust van dat je buiten bent en niet binnen. Die ervaring zelf is belangrijk. Het wordt een bewust doelgericht buitenmoment. Een extra sensorische ervaring.

Je kan je net heel klein voelen als je ervaart dat je op de aarde staat en dat je eigenlijk niets betekent tov van die grote aardbol. Dat alleen al geeft je een immens ander gevoel van je lichaam in tijd en ruimte. Als je mediteert en aandacht naar je buik brengt en tegelijkertijd de wereld rondom je nog registreert maar er niet op reageert, krijg je een soort van implosie en big bang tegelijkertijd. Het gevoel van de hemel boven je en de grond onder je is heel anders als je buiten traint.  Doorheen je Qigong training maar ook in Bagua en Taichi bijvoorbeeld is een heel gekke dualiteit verweven. Die dualiteit ervaren is Yin Yang beter leren begrijpen.  


Die ervaringen gaan je training op een hoger niveau tillen, nieuwe wegen in je lichaam openen en wellicht ook in je hersenen. Net zoals dat gebeurt als je af en toe een andere weg naar je werk neemt. Dit is goedkoop medicijn! Het vraagt enkel zelfinzicht, bewustwording en soms wat doorzettingsvermogen. Op zonnige dagen is het een makkie maar op koude winterse dagen soms wat moeilijker. Hoe dan ook zowel binnenshuis als buitenhuis trainen zijn waardevol. Er zijn nog meer voordelen aan buiten te trainen dit is nog maar het tipje van de ijsberg en alvast stof voor een volgende blog.

Delen mag altijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.